RENDEZVÉNYEK
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
állandóállandó
hagyományoshagyományos
alkalmialkalmi
ESEMÉNYNAPTÁR
Június2020 JúliusAugusztus
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
KERESÉS
PARTNEREK
Partnerek
Flash-Com Számítástechnika
TÁMOGATÓK
Támogatók
IMPRESSZUM
JOGI NYILATKOZAT
ADATVÉDELMI IRÁNYELVEK
CSICSÖRKE NÉPTÁNCEGYÜTTES2016. SZEPTEMBER 06. KEDD | 18:30
CSICSÖRKE NÉPTÁNCEGYÜTTESCSICSÖRKE NÉPTÁNCEGYÜTTESifjúságiállandóhagyományos

További időpontok:
állandó program

Csicsörke Néptáncegyüttes
Táncoktató: Utasi Péter és Viktória

A csömöri Petőfi Sándor Művelődési Házban 1999-től folyik a gyermekek részére, a népi játék és a néptánc oktatás, 3 éves kortól Nevüket, egy Kárpát-medencében is honos énekesmadárról a Csicsörkéről kapták.

 

A művelődési házban jelen pillanatban az 5 csoportba járó gyermekek száma meghaladja a 90 főt. A csoportmunka során megtanulják a közösséghez tartozás szabályait, a közös játék és tánc adta örömteli időtöltést, a közösségi programok élvezetét, a néptánc és népdalok szeretetét.

Fellépésekkel kapcsolatos információk: Szeltner László telefon: 0628/543-790, e-mail: igazgato@muvhazcsomor.hu

Több éve működő - mostanra ifjúsági korosztállyá fejlődött - csoport rendszeres szereplői a helyi, megyei, budapesti ünnepségeknek, fesztiváloknak, számos rendezvényen és külföldön mutatkoztak be sikerrel. Többek között ezek voltak, külföld: Mojmírovce (Szlovákia), Torockó (Erdély), Teszaloniki és Makrigialosz (Görögország), Asztély (Kárpátalja),

Hazai fellépések közül: Haluska fesztivál (Vanyarc), Görhöny fesztivál (Kistarcsa), Falunap (Kartal, Szarvasgede), Pünkösdi Fesztivál (Csömör), Őszi Fesztiválon (Kerepesi),  a "Ködellik a Mátra" c Népzenei Fesztiválon (Eger). Szent László ünnepség (Mogyoród), Szüreti Mulatság (Veresegyház, Csömör), Tánctalálkozó (Rétság), Néprajzi és a Mezőgazdasági Múzeum (Budapest), Lecsó fesztivál (Zsámbok) Magyarok Nagygyűlése (Bösztörpuszta), Királyi Kastély (Gödöllő), SzeptemberFeszt (Budapest)

Az együttes tagja az „Örökség” Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Közép-magyarországi Folklór Szövetségnek, ezek rendezvényein is rendszeres szereplők. (Budapest, Százhalombatta).

Nemzetközi Művészeti Fesztiválon (Budapest) két alkalommal kaptak arany minősítést és I. helyezést.

Az együttes a helyi kulturális élet kiemelkedő színfoltja, a néptánc-művészetünk nem múló divat, hanem nemzeti életünk szerves része és megmaradásunk egyik záloga a nemzeti kultúránk összetartó ereje, mely ennél a csoportnál is bizonyítja ezt.

A hagyományos néptánc mellett, a néptánc anyanyelvét felhasználva ünnepi alkalmakra új formákat megjelenítve több táncot is összeállítottak és többször is sikerre vitték

Repertoárjuk:

1.     G. Tóháti Ilona: Tíz, tíz tiszta víz… (Rábaközi)

2.     Szengyel István: Szlovák táncok

3.     G. Tóháti Ilona: „Kis kece lányom…” (Homáge á Bartók)

4.     Burkus Sándor: Sárközi táncok

5.     G. Tóháti Ilona- Burkus Sándor: Réce, ruca vadliba… Gyermeklakodalmas (Galga menti)

6.     G. Tóháti Ilona- Burkus Sándor „Három lány a dombon…” (Tánc énekelt versre)

7.      G. Tóháti Ilona- Vadász Dániel „ Garbaldi csárdás kiskalapja…” (márc. 15-re)

8.     G. Tóháti Ilona- Burkus Sándor „Karácsony felé…”

(énekes zenés táncjáték 12 képben 40’)

9.      Bibók Anett - Burkus Sándor: Szatmári táncok (Hajlikázó, verbunk, mulatós)

10.   Szanyi Annamária - Szanyi Szabolcs: Máramarosi táncok (modern néptánc)

11.   Gyurka Fábián: Moldvai táncok (autentikus) 

12. Benedek Elek meséjéből, G. Tóháti Ilona- Burkus Sándor:

Papucsszaggató királykisasszonyok (tánc mesejáték)

13. Nagy Tamás: Most múlik … (modern néptánc)

14. Burkus Sándor: Folk & Roll (modern néptánc)

15. Előkészületben - Kökény Richárd: Körverbunk és csárdás (Rábaközi autentikus)

 

 

2001-ben nem kis dolog volt saját népviseletet varratni, hisz Csömör részben szlovák nemzetiségű település, de szokásaiban, viseletében szorosan kötődik a Felvidékhez, illetve a Galga mentéhez. Hagyományaiból leginkább a női népviseletet őrzik, valamint a mindennapi életben beépülő népi kultúrát (ünnepi szokások, ételek, íratlan szabályok a viselkedésben stb). Ahogy nőnek a gyermekek folyamatosan varratjuk a viseletüket.

Az elmúlt években a néptánc anyanyelvét felhasználva más művészeti ággal is kapcsolatot teremtettünk, ünnepi alkalmakra több táncjátékot is összeállítottunk és többször is sikerre vittük. Ilyen volt: a "Március, gyönyörű március." c. táncjáték március 15. ünnepségre, az "Adventtől -Karácsonyig" c. szintén egy 40 perces táncjáték, hagyományokkal, szokásokkal, szerepjátékokkal megfűszerezve.  "A három lány a dombon" megzenésített versre készült koreográfia is nagyon érdekes.  Legutóbb pedig Benedek Elek: Papucsszaggató királykisasszonyok című meséjét vittük színpadra, így megszületett az első tánc mesejátékunk.

A csoport rendszeres szereplője a település kulturális eseményein: pl. Magyar Kultúra Napja, Hájas Tészta és Fánksütő Verseny, Március 15., Tánc Világnapja, Pünkösdi Fesztivál, Csömöri Őszi Napok, Mikulás ünnepség, Karácsonyváró programon.

2005 augusztusában először tartottunk edzőtábort, a szakmai munka után az estéket a szülők, gyerekek együtt töltötték, főztek, táncoltak, énekeltek, öröm volt velük az együttlét, amikor tapasztaljuk, hogy a közösség összeforr, családok barátkoznak, egyre több un. "néptáncos" programot hoznak össze a művelődési házon kívül is. Pl.: névnapozás, születésnapok, közös síelés, szánkózás, korcsolyázás stb., ezzel is tartalmasabb közösségi életet, amelynek összekötője a néptánc. 2010-ben már az ötödik edzőtábort tartottuk, ahol a Most múlik című koreográfia született meg.

A Csicsörke csoportnak olyan közösségi programjai is vannak, ahová szülők, testvérek is jöhetnek, ilyen pl. a hagyományos néptáncos farsangi rendezvény , a júniusi közös kirándulás valamelyik népi kultúrában gazdag vidékre Pl. Hóllőkő, Ipolytarnóc és környéke, Buják, Erdély , Görögország, Kárpátalja, Balaton az évközi klubdélutánok, táncházak.

Kedd-csütrötök 18:45

Vissza az előző oldalra