Petőfi Sándor Művelődési Ház,
2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Petőfi Sándor Művelődési Ház, 2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Menü:

Báló Lipót Népdalkör

A csömöri tót hagyományok ápolására alakult Báló Lipót Népdalkör fő tevékenysége a csömöri népi, szlovák nemzetiségi kultúra, népzene, hagyományok felkutatása és ápolása, valamint bemutatása.

A népdalkört életre hívó Báló Lipót Kulturális Egyesület 1995. augusztus 18-án tartotta meg alakuló ülését, a Turnovszky István Kertbarát Kör aktív kezdeményezésére. Az egyesület kiemelt tevékenységének tekinti a helyi kultúra, népdalkincs, népviselet, a szlovák hagyományok ápolását, az archaikus „tót” nyelvezet megőrzését.


Az egyesület megalakulása után népdalkört szervezett, melynek elsődleges célja az 1975-től a művelődési házban működött Szlovák Pávakör munkájának folytatása, rendszerezése; a 18. században betelepített szlovák nemzetiségű emberek magukkal hozott értékeinek megmentése.

Az egyesület munkája révén lejegyzésre került számos népdal, valamint 1997-ben helytörténeti kiállítást hoztak létre.

Alapító elnök: néhai Tóth Mihály.                                                                 

Immár 24 éve a csömöri hagyományok összegyűjtését, megőrzését és ápolását szolgálja az egyesület tagsága. Évente 12-17 fellépést vállalva ad műsort a helyi és a környező települések különböző rendezvényein. A dalcsokraink között szlovák és magyar népdalok szerepelnek. Legtöbb fellépésünk alkalmával a helyi népviseletben jelenünk meg. Rendszeresen veszünk részt különféle megmérettetéseken, ahol több arany minősítést, a XII. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Versenyen „Arany” minősítést ért el 2017-ben, majd  2020. augusztusában nívódíjat kaptunk.

Minden énekelni szerető csömörit szeretettel hívunk csoportunkba! A koronavírus idején is igyekszünk megtartani próbáinkat minden kedden 18 órától a Petőfi Művelődési Ház alagsorában.       

Érdeklődni: Liska Gyulánénál a 06-20-380-81-22 telefonszámon lehet.

 

 

Megosztás:

Klubvezető

Liska Gyuláné

Időpont

kedd 18:00-20:00

Elérhetőség

20/380-8122

Díja

500 Ft