Petőfi Sándor Művelődési Ház,
2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.
Bankszámlaszámunk:
12001008-01335673-00100007

Petőfi Sándor Művelődési Ház, 2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Bankszámlaszámunk:  12001008-01335673-00100007

Menü:
Szakicska ház kiállítása Csömörön

Kezünkben a tudás és nem félünk használni!

Interaktív kiállítás a Szakicska-ház mindennapjaiból

18.00 A kiállítást megnyitja: Fábri György (egyetemi docens, ELTE PPK) Paszternák András, tudománykommunikációs vezető, Csodák Palotája

18.10 Mesés tudomány – interaktív foglalkozás kicsiben, nagyoknak is. Közreműködik Sándor Ildikó, mesemondó, néprajzkutató (Hagyományok Háza) és Szüllőné Bíró Ágnes (Alkotó Részecskék) vegyészmérnök, a Szakicska-ház foglalkozásvezetője.

18.40 Vendéglátás Szakicska módra, ahogy mi készítjük.

A kiállítás ideje alatt több alkalommal “tárlatvezetést” tartunk az egész családnak: egyedi kézműves tárgyakat készíthetsz vagy hagyományos technikák, konyhai kísérletek segítségével ismerkedhetsz a világgal. Hagyomány, tudás, alkotás közösen, családias környezetben.

SZAKICSKA-HÁZ
Hagyomány – Tudás – Alkotás

Nem csak Csömörön, de a környező településeken is jól ismerték Bátovszki (Ónagy) Kati nénit (Szaki Kati nénit), aki a 90-es évek végéig a térség egyik legtöbbet foglalkoztatott főzőasszonya volt.
A szakicska vagy szaki elnevezés mégsem – ahogy sokan gondolták – a szakács szó kicsinyítéséből alakult ki. Kati néni férje (Bátovszki György) a háborúban szakaszvezetőként szolgált, ez az elnevezés szállt át békeidőkben a házaspár mindkét tagjára (szakaszvezető rövidítése: szaki).
Lányuk, Katalin házassága után a ’60-as években létrejött csömöri településrészen, az Újtelep-Hőstelepen építette fel házát, a mai Szakicska-házat a Bátovszki-Fábri család. Mindannyian ismert és elismert szerepet töltöttek be Csömörön, ahova ezer szállal – evangélikus gyülekezeti, sportolói, baráti, rokoni szálakkal kötődtek.

A Szakicska-ház ma otthont ad az utódok érdeklődésének, tevékenységének: a TudásCseppek Ismeretbővítő játék- és könyvesboltnak, a NEKEM Műhely és Alkotóközösségnek, az Alkotó Részecskéknek és a Csömöri Civil Egyesület klubjának. Terei és kertje nyitott olyan programok számára, melyek értő, világunk, környezetünk megismerésére törekvő közönséget nevelnek, melyek önismeretre és a másik ember elfogadására sarkalló közösségi élményeket teremtenek. Tudományos gyerekfoglalkozások, kézműves és művészeti programok, hagyományos értékek közvetítése a mindennapokban.

A kiállítás során ezt a szemléletet tükröző installációkkal, foglalkozásvezetőink és látogatóink alkotásaival szeretnénk bemutatni tevékenységünket.

A megnyitón, de később, a nyitva tartás alatt is 2-3 alkalommal közös játékra, alkotásra, kísérletezésre várjuk a nagyokat éppen úgy, mint a kicsiket.

dátum

2020 Sze 04

időpont

18:00

Résztvételi díj

ingyenes
QR-kód