Petőfi Sándor Művelődési Ház,
2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.
Bankszámlaszámunk:
12001008-01335673-00100007

Petőfi Sándor Művelődési Ház, 2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Bankszámlaszámunk:  12001008-01335673-00100007

Menü:

Felnőtt csoport

Több éve működő – mostanra felnőtt korosztállyá fejlődött – csoport rendszeres szereplői a helyi, megyei, budapesti ünnepségeknek, fesztiváloknak, számos rendezvényen és külföldön mutatkoztak be sikerrel. Többek között ezek voltak, külföld: Mojmírovce (Szlovákia), Torockó (Erdély), Teszaloniki és Makrigialosz (Görögország), Asztély (Kárpátalja),

Hazai fellépések közül: Haluska fesztivál (Vanyarc), Görhöny fesztivál (Kistarcsa), Falunap (Kartal, Szarvasgede), Pünkösdi Fesztivál (Csömör), Őszi Fesztiválon (Kerepesi), a “Ködellik a Mátra” c Népzenei Fesztiválon (Eger). Szent László ünnepség (Mogyoród), Szüreti Mulatság (Veresegyház, Csömör), Tánctalálkozó (Rétság), Néprajzi és a Mezőgazdasági Múzeum (Budapest), Lecsó fesztivál (Zsámbok) Magyarok Nagygyűlése (Bösztörpuszta), Királyi Kastély (Gödöllő), SzeptemberFeszt (Budapest)

Az együttes tagja az „Örökség” Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Közép-magyarországi Folklór Szövetségnek, ezek rendezvényein is rendszeres szereplők. (Budapest, Százhalombatta).

Nemzetközi Művészeti Fesztiválon (Budapest) két alkalommal kaptak arany minősítést és I. helyezést. A 20 éves jubileumi születésnap alkalmából rendezett nagyszabású gálaműsort követően a Csicsörke ismét elnyerte a minősített néptáncegyüttesi címet.

Az együttes a helyi kulturális élet kiemelkedő színfoltja, a néptánc-művészetünk nem múló divat, hanem nemzeti életünk szerves része és megmaradásunk egyik záloga a nemzeti kultúránk összetartó ereje, mely ennél a csoportnál is bizonyítja ezt.

A hagyományos néptánc mellett, a néptánc anyanyelvét felhasználva ünnepi alkalmakra új formákat megjelenítve több táncot is összeállítottak és többször is sikerre vitték

2001-ben nem kis dolog volt saját népviseletet varratni, hisz Csömör részben szlovák nemzetiségű település, de szokásaiban, viseletében szorosan kötődik a Felvidékhez, illetve a Galga mentéhez. Hagyományaiból leginkább a női népviseletet őrzik, valamint a mindennapi életben beépülő népi kultúrát (ünnepi szokások, ételek, íratlan szabályok a viselkedésben stb). Ahogy nőnek a gyermekek folyamatosan varratjuk a viseletüket.

Az elmúlt években a néptánc anyanyelvét felhasználva más művészeti ággal is kapcsolatot teremtettünk, ünnepi alkalmakra több táncjátékot is összeállítottunk és többször is sikerre vittük. Ilyen volt: a “Március, gyönyörű március.” c. táncjáték március 15. ünnepségre, az “Adventtől -Karácsonyig” c. szintén egy 40 perces táncjáték, hagyományokkal, szokásokkal, szerepjátékokkal megfűszerezve.  “A három lány a dombon” megzenésített versre készült koreográfia is nagyon érdekes.  Legutóbb pedig Benedek Elek: Papucsszaggató királykisasszonyok című meséjét vittük színpadra, így megszületett az első táncmesejátékunk.

A csoport rendszeres szereplője a település kulturális eseményein: pl. magyar kultúra napja, Hájastészta- és fánksütő verseny, Március 15., tánc világnapja, Csömöri napok, Mikulás ünnepség, karácsonyváró és betlehemes programokon.

2005. augusztusában először tartottunk edzőtábort, a szakmai munka után az estéket a szülők, gyerekek együtt töltötték, főztek, táncoltak, énekeltek, öröm volt velük az együttlét, amikor tapasztaljuk, hogy a közösség összeforr, családok barátkoznak, egyre több un. “néptáncos” programot hoznak össze a művelődési házon kívül is. Pl.: névnapozás, születésnapok, közös síelés, szánkózás, korcsolyázás stb., ezzel is tartalmasabb közösségi életet, amelynek összekötője a néptánc. 2010-ben már az ötödik edzőtábort tartottuk, ahol a Most múlik című koreográfia született meg.

A Csicsörke csoportnak olyan közösségi programjai is vannak, ahová szülők, testvérek is jöhetnek, ilyen pl. a hagyományos néptáncos farsangi rendezvény, a júniusi közös kirándulás valamelyik népi kultúrában gazdag vidékre Pl. Hóllókő, Ipolytarnóc és környéke, Buják, Erdély, Görögország, Kárpátalja, Balaton. Gyakoriak az évközi klubdélutánok, táncházak.

Első próba: szeptember 6. kedd

Megosztás:

Csoportvezető

Utasi Péter és Utasi Viktória

Időpont

kedd, csütörtök 18:30–21:00

Elérhetőség

Díja

Havidíj: 6500 Ft, testvérkedvezmény 6000 Ft

Csoportok

Hagyományőrzés

Tánc, mozgás, fitness

Felnőtt csoportok

Gyerek csoportok

Művészeti

Felnőtteknek

Gyerekeknek

Szabadidős klubok

Játék klubok

Alkotó klubok

Szervezetek

Befizetéseit, kérjük, rendezze átutalással!

Petőfi Sándor Művelődési Ház

12001008-01335673-00100007
Közleménybe kérjük beírni a befizető nevét,
hogy mit fizetett, és melyik időszakra.

Tekintse meg programfüzetünket!

Ne maradjon le a legújabb hírekről, infókról:

Adja meg az e-mail címét és érkeznek is a legfrissebb hírek egyenesen az e-mail fiókjába!

Foglalja le helyét kedvenc előadására még ma!

Kövessen minket Facebookon

A szüreti főzőverseny válogatott receptjei megvásárolható a művelődési házban

szureti bogracsolo szakacskonyv

Támogatóink

big_csoori_alap_rgb-4