Petőfi Sándor Művelődési Ház,
2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Petőfi Sándor Művelődési Ház, 2141 Csömör, Vörösmarty u. 1.

Menü:
Szakicska ház kiállítása Csömörön

Kezünkben a tudás és nem félünk használni! – kiállítás

Interaktív kiállítás a Szakicska-ház mindennapjaiból

A Szakicska-ház alkotóinak kiállítása minden kedden és pénteken 17-19 óra között látogatható október 07-ig, kivéve szeptember 18-án pénteken, amikor 16-18 óráig van lehetőség a megtekintésére.
A maszk használata kötelező, egyszerre maximum 5 fő tartózkodhat benn. Megközelítés a művházterasz felőli fehér ajtón keresztül a megadott napokon, és időben.

18.00 A kiállítást megnyitja: Fábri György (egyetemi docens, ELTE PPK) Paszternák András, tudománykommunikációs vezető, Csodák Palotája

18.10 Mesés tudomány – interaktív foglalkozás kicsiben, nagyoknak is. Közreműködik Sándor Ildikó, mesemondó, néprajzkutató (Hagyományok Háza) és Szüllőné Bíró Ágnes (Alkotó Részecskék) vegyészmérnök, a Szakicska-ház foglalkozásvezetője.

18.40 Vendéglátás Szakicska módra, ahogy mi készítjük.

A kiállítás ideje alatt több alkalommal “tárlatvezetést” tartunk az egész családnak: egyedi kézműves tárgyakat készíthetsz vagy hagyományos technikák, konyhai kísérletek segítségével ismerkedhetsz a világgal. Hagyomány, tudás, alkotás közösen, családias környezetben.

A kiállítás megtekinthető 2020. szeptember 4-től szeptember 22-ig.

SZAKICSKA-HÁZ
Hagyomány – Tudás – Alkotás

Nem csak Csömörön, de a környező településeken is jól ismerték Bátovszki (Ónagy) Kati nénit (Szaki Kati nénit), aki a 90-es évek végéig a térség egyik legtöbbet foglalkoztatott főzőasszonya volt.
A szakicska vagy szaki elnevezés mégsem – ahogy sokan gondolták – a szakács szó kicsinyítéséből alakult ki. Kati néni férje (Bátovszki György) a háborúban szakaszvezetőként szolgált, ez az elnevezés szállt át békeidőkben a házaspár mindkét tagjára (szakaszvezető rövidítése: szaki).
Lányuk, Katalin házassága után a ’60-as években létrejött csömöri településrészen, az Újtelep-Hőstelepen építette fel házát, a mai Szakicska-házat a Bátovszki-Fábri család. Mindannyian ismert és elismert szerepet töltöttek be Csömörön, ahova ezer szállal – evangélikus gyülekezeti, sportolói, baráti, rokoni szálakkal kötődtek.

A Szakicska-ház ma otthont ad az utódok érdeklődésének, tevékenységének: a TudásCseppek Ismeretbővítő játék- és könyvesboltnak, a NEKEM Műhely és Alkotóközösségnek, az Alkotó Részecskéknek és a Csömöri Civil Egyesület klubjának. Terei és kertje nyitott olyan programok számára, melyek értő, világunk, környezetünk megismerésére törekvő közönséget nevelnek, melyek önismeretre és a másik ember elfogadására sarkalló közösségi élményeket teremtenek. Tudományos gyerekfoglalkozások, kézműves és művészeti programok, hagyományos értékek közvetítése a mindennapokban.

A kiállítás során ezt a szemléletet tükröző installációkkal, foglalkozásvezetőink és látogatóink alkotásaival szeretnénk bemutatni tevékenységünket.

A megnyitón, de később, a nyitva tartás alatt is 2-3 alkalommal közös játékra, alkotásra, kísérletezésre várjuk a nagyokat éppen úgy, mint a kicsiket.

Tekintse meg programfüzetünket!

Foglalja le helyét kedvenc előadására még ma!

Kövessen minket Facebookon

A szüreti főzőverseny válogatott receptjei megvásárolható a művelődési házban

szureti bogracsolo szakacskonyv

Támogatóink

big_csoori_alap_rgb-4
muvhaz-csomor-logo-petpfi-sandor-muvelodesi-haz3

Petőfi Sándor Művelődési Ház

muvhaz-csomor-logo-petpfi-sandor-muvelodesi-haz3
csomor-kozseg-logo

Befizetéseit, kérjük, rendezze átutalással!

Petőfi Sándor Művelődési Ház

12001008-01335673-00100007
Közleménybe kérjük beírni a befizető nevét,
hogy mit fizetett, és melyik időszakra.

Petőfi Sándor Művelődési Ház
2141 Csömör, Vörösmarty utca 1.

Központi telefonszám:
06 28/543 790

Központi e-mail cím:
info@muvhazcsomor.hu

Terembérlés:

Szeltner László – esküvők, rendezvények, születésnapok

igazgato@muvhazcsomor.hu

Kadók Gabriella – vásárok

iroda@muvhazcsomor.hu